Loški upokojenci smo letovali v Cavtatu

V okviru turistične dejavnosti v našem društvu smo v prvi polovici junija letovali v dalmatinskem mestecu Cavtat. Kar dolga nočna vožnja z avtobusom ni zmotila dobre volje udeležencev.

Pot je bila zanimiva, saj smo si lahko kar z  avtoceste ogledali zanimive kraje, v kanjon skriti Skradin ob izlivu reke Krke, peljali smo se mimo idilične doline pod gorskim masivom Biokova, širnih polj in številnih nasadov sadja v ustju reke  Neretve ter razčlenjene dalmatinske obale z zelenimi otoki v temno modrem morju.  Tik pred ciljem pa smo ujeli pogled na prelepi Dubrovnik.

V Cavtatu smo se nastanili v hotelu Albatros.  Ponudba »all inclusive« je vsebovala zajtrk, kosilo in večerjo, popoldanski prigrizek in pijačo na plaži v hotelskem bifeju.  Komur ni bilo le do kopanja in sončenja, se je lahko sprehodil do mesteca Cavtat, oddaljenega slabe pol ure zmerne hoje od hotela. Iz mesta vodita dve urejeni daljši sprehajalni poti ob obali okrog dveh polotokov, primernih za sprehode tudi v večernih urah.

Naš vodič Uroš je poskrbel za voden ogled Cavtata. To prijetno staro dalmatinsko mestece nedaleč od Dubrovnika, s kamnitimi hišami in častitljivo preteklostjo, se razteza ob živahnem nabrežju, kjer se na enem koncu pne zvonik cerkve sv. Nikolaja, na drugem pa frančiškanski samostan s cerkvico Marije Snežne.  Na vzpetini polotoka nad mestom se blešči v belem kamnu Meštrovićev mavzolej. Večerni sprehod na rivi pa pogosto popestrijo zvoki kakšne dalmatinske klape.

Obiskali smo tudi Dubrovnik, kamor smo odpluli s turistično ladjico. Ker se je turistična sezona šele začenjala na Stradunu ni bilo gneče tako da, smo si lahko v miru, z vodstvom lokalne vodičke, ogledali mestne znamenitosti.  

Nedaleč od Cavtata se pod golimi pobočji okoliških hribov razprostira rodovitno kraško polje Konavlje, kjer smo v Ćilipih obiskali etnografski muzej z eksponati tradicionalne konaveljske noše in prikazom gojenja sviloprejke. V vinarni v Grudi smo pokušali tudi njihova vina.

Celo naši vneti planinci so se lahko pod Uroševim vodstvom izživeli na dveh pohodih po okoliških vrhovih.

Letovanje v Cavtatu je bilo pestro z možnostjo dodatnih dejavnosti, praktično za vsakega nekaj.  

 

Martin BizjakNazaj