Predstavitev

ŠPORT v DU Škofja Loka v letu 2023

DU  Škofja Loka je na mnogih področjih eno najaktivnejših in številčno močnejših društev. To še posebno velja za šport, kjer deluje 14 panog. Seveda so nekatere bolj aktivne in so povezane z delovanjem v zaprtih prostorih ter se njihova vadba in tekmovanja dogajajo jeseni, pozimi in spomladi. Najštevilčnejša skupina rekreativcev so pohodniki, tako ponedeljkovi, kot četrtkovi, kolesarji  in plavalci.

Lani so se končno, po dveh letih omejitev zaradi korone, ponovno pričela vsa tekmovanja. Za DU so najpomembnejša tekmovanja Pokrajinske športne igre ( PŠI ), ki jih organizirajo različna DU na Gorenjskem pod okriljem PZDU.

Razmere v zimskem času za smučarje niso bile ugodne tako da, žal ni bilo možno izpeljati tekmovanj v smučarskih disciplinah.

Športna sekcija  kegljanje s kroglo na vrvici je v mesecu aprilu organizirala tekmovanje PŠI, kjer so tekmovalci našega društva zmagali tako v ženski kot tudi moški konkurenci.  Jeseni so se udeležili tudi  državnega prvenstva.

Na Jesenicah so v tem rangu tekmovali tudi naši šahisti  in osvojili 4.mesto.

Maj so odličen rezultat dosegli strelci na tekmovanju PŠI v Trzinu, kjer sta tako ženska kot moška ekipa dosegli 2. mesto. V oktobru pa je strelska zveza Slovenije organizirala  državno prvenstvo veteranov, kjer je član našega društva osvojil prvo mesto v streljanju z zračno pištolo. Člani DU Škofja Loka so postali ekipni državni prvaki v streljanju z zračno puško.

Na PŠI  v tekmovanju v balinanju, organizirali so ga v Tržiču, se je odlično odrezala moška ekipa, pa tudi dekleta so se dobro borile, žal pa v četrtfinalu izgubile proti kasnejšim zmagovalkam. Moška ekipa je sodelovala tudi na državnem prvenstvu pod okriljem ZDUS in zasedla drugo mesto.

DU Škofja Loka je konec meseca maja organiziralo  PŠI  v pikadu.

Oktobra je potekalo tekmovanje PZDU v prstometu. Odlično se je izkazala ženska ekipa s tretjim mestom. Prstometna organizacija Slovenije vsako leto organizira  tekmovanje v državni ligi, kjer so naše športnice postale ekipne državne prvakinje,  med posameznicami pa je to  uspelo Leji Ahčin. Pereča problematika s katero se srečujejo tekmovalci je pomanjkanjem vadbenih prostorov.  

Kegljačice in kegljači so tekmovali v Kranju na igrah PZDU – ja.

V tenisu so igralke in igralci  v igrah v Kamniku dosegli odlične rezultate, osvojili so 1 in 3 mesto v ženski kategoriji ter 2 in 3 mesto v moški kategoriji. Skupno so bili četrti.

Tudi v  namiznim tenisu, so rezultati vrhunski. Na tekmovanju PZDU – ja, ki so ga tokrat pripravili v Kranju , so že devetič zapored  osvojili ekipno prvo mesto, ob kar nekaj osvojitvah pri posameznikih 1, 2 in 3 mest.

To pa seveda ni vse. Vse te sekcije tekmujejo tudi na medobčinskih tekmovanjih, tekmovanjih v organizaciji Športne zveze Škofja Loka in med posameznimi  prijateljskimi DU v Sloveniji, kjer prav tako dosegajo dobre rezultate.

Ob tem pa ne smemo zanemariti tudi aktivnih rekreativnih kolesarjev, ki  imajo v svojih vrstah  svetovno prvakinjo in tudi kakšnega nekdanjega profesionalnega kolesarja.

Tudi plavalci so aktivni.

Najmočnejša rekreativna panoga pa so pohodniki, tako dve ponedeljkovi skupini, kot tudi četrtkova skupina, kjer je težko dobiti prosto mesto v avtobusu, saj se na izlete prijavlja veliko udeležencev.  

Tukaj moramo upoštevati tudi člane in članice DU, ki sodelujejo na aerobiki, teku in splošni telovadbi  »1000 gibov »  vsako jutro.

Vsekakor pa so zelo pomembni vadbeni prostori. Žal nekateri športi npr. prstomet sploh nimajo pogojev za vadbo, nekateri pa precej okrnjene npr. namizni tenis.

Zato upamo, da nam bo v letu 2024 v tem pogledu bolje.

 

Koordinatorka za šport DU Škofja Loka

Nada Somrak


 • september 2023 Športne aktivnosti

  Športne aktivnosti

  Športni navdušenci pričenjajo z rednimi vadbami v sezoni 2023 - 2024. V nadaljevanju objavljamo seznam vodij posameznih športnih sekcij pri DU. ...

  Prikaži več
 • marec 2023 Športne igre PZDU Gorenjske za leto 2023

  Športne igre PZDU Gorenjske za leto 2023

  Pokrajinska zveza društev upokojencev Gorenjske je za leto 2023 razpisala izvedbo rekreacijskih športnih iger v naslednjih panogah: ...

  Prikaži več