Vabilo na Martinovanje v Stopercah, okrepčevalnica Zelena dolina, petek, 10. novembra 2023

Približuje se čas praznovanja svetega Martina, ki se v naših krajih praznuje predvsem kot praznik vina. Ob praznovanju potekajo v vinorodnih predelih praznovanja in tudi naše društvo organizira za

 

svoje člane takšen dogodek, ki bo v petek, 10. novembra na Štajerskem v kraju Stoperce.  

Program izleta

Odpeljali se bomo preko Ljubljane in Celja do Slovenske Bistrice, kjer bo postanek za voden ogled mesta. Zaradi ugodne lege je kraj zgodaj postal mesto in trgovsko središče. Mestne pravice dobi v začetku 14. stoletja, kar Slovensko Bistrico uvršča med najstarejša mesta na Slovenskem. Pozneje so kraj zaznamovali vdori Turkov in trije večji požari. Večino stavb so postavili od 18. stoletja naprej, ko se je kraj zaradi razvoja obrti in furmanstva pričel hitro širiti.

Danes je Slovenska Bistrica razvojno uspešna občina in upravno in industrijsko središče jugovzhodnega dela Pohorja.

Po ogledu Slovenske Bistrice bomo krenili dalje po lokalni cesti mimo Majšperka do Stoperc,    kjer se na čudoviti lokaciji nahaja okrepčevalnica Zelena dolina. Tu bo organizirano Martinovanje z martinovim kosilom in kozarčkom ali dveh vina. Vse skupaj bo popestrila živa glasba in pa krst mošta. Domov se bomo odpravili v večernih urah, še prej pa se bomo okrepčali s kislo juho, da bo pot domov lažja.

Odhod:  ob 10. uri  iz avtobusne postaje Škofja Loka.

Cena: 50,00 EUR  in vključuje avtobusni prevoz z vsemi cestninami, Martinovo kosilo s kozarčkom ali dva vina, živa glasba in krst mladega vina, malica pred odhodom domov, vsi ogledi po programu, turistični vodnik Izak na poti, organizacija martinovanja in DDV. Organizator TA Lokaturist.

Prijave z vplačili in informacije : v prostorih društva v sredo in petek med 8.00 in 11.00 uro, GSM št. 040 85 72 73 – Alenka.

 

Izletniška sekcija DU

 Nazaj